Diario de Ibiza

Diario de Ibiza

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Aniversari

Carroll-Charles

Si enguany es cumpleixen 150 anys de la segona de les Alícies, la primera es publicà el 1865

La vertadera Alícia. P. E. M.

Per recomanar grans llibres no manquen excuses. I aquest és un gran llibre. Parlam d’Alícia en terra de meravelles, la primera de les històries que escriví Lewis Carroll i que tenen a Alícia Liddell com a protagonista. Un relat ple de bona literatura i moltes propostes enginyoses, algunes en forma de jocs de paraules, altres amb doble sentit i moltes amb connotacions matemàtiques.

Lewis Carroll, l’autor del conte (bé, no sé si podem parlar de conte) era professor de matemàtiques, especialista en lògica; de fet té alguns tractats sobre aquesta branca comú de la matemàtica i la filosofia. Doncs bé, Carroll, ja des del primer moment ens anuncia que la cosa va d’endevinalles i secrets amagats. D’això es tracta, d’endevinar sentències amagades dins les planes del volum. Com la primera que ens surt a camí, la del pseudònim amb el qual va signar els llibres no estrictament matemàtics: Lewis Carroll, un nom que es pot formar a partir del seu vertader nom de pila: Charles Lutwidge. Primer invertim i després canviam, de Ludwig passam a Lewis i de Charles passam a Carroll.

Existeixen moltes edicions de les aventures de la jove Alícia, se’m fa difícil recomanar-ne cap en concret. Quasi segur que per casa en teniu alguna. Traieu-la avui i rellegiu-la de nou, ara amb ulls atents als descobriments. Cap pressa, teniu temps.

Compartir el artículo

stats