Una moderna de la copla. La primera soprano japonesa en adquirir fama internacional. Una cantant de ranxeres que nedava a contracorrent. L'única violinista roquera d'aquest país. Pionera de la música electrònica i exploradora del so moog. Una figura del violí que es va treure la vida massa jove. La primera en finalitzar els estudis de Musicologia a la universitat de Viena. La compositora irlandesa més important de la primera meitat del segle XX. Pionera de la música fusió a Espanya amb un gran repertori de cançons feministes. Una de les primeres raperes reconegudes del país. Un referent en la lluita per la dignitat de les dones negres. Una virtuosa del piano que va quedar amagada rere lafigura del seu home.

Així defineix el calendari 'Temps de dones, dones en el temps', editat per l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES, les prop d'una vintena de professionals del món de la música, dones rellevants per a la indústria i la creació, que no han cabut a les làmines dels dotze mesos que recull l'almanac.

Precisament per això el dossier que acompanya el calendari inclou un apartat final en què els ret un homenatge i amb el que vol animar qui tengui el calendari a seguir investigant. Descobrir les seues vides, la seua música.

En total, són disset: Clara Wiek (compositora i pianista), Nina Simone (cantant i referent de la lluita per la dignitat de les dones), Carmen París (cantant i compositora fusió), La Mala Rodríguez (rapera), Zahara (cantant), Amparo Sánchez (fundadora del grup Amparanoia), Tamaki Miura (soprano japonesa), Raquel Meller (moderna de la copla), Ina Boyle (compositora irlandesa més important de la primera meitat del segle XX), Elsa Bienenfeld (primera musicòloga d'Àustria), Luisa Casagemas (violinista que es va suïcidar amb 21 anys), Ruth White (pionera de la música electrònica), Cindy Blackman (bateria de jazz i rock), Judith Mateo (única dona violinista de rock del país), Elina Rubio (virtuosa del violí), Christina Rosenvinge (cantant i compositora), Chavela Vargas (figura de renom de les ranxeres, que amb 81 anys va confessar la seua homosexualitat).

El dossier anima a buscar informació sobre aquestes disset dones per completar el breu resum d'un parell de línies que hi ha al document. Per facilitar les coses, en alguns casos, fins i tot, facilita una web on completar la informació sobre aquestes dones.