Rosalía Vila Tobella. Aquest és el nom complet de la popular Rosalía, primera protagonista del mes de desembre del calendari 'Temps de dones, dones en el temps', editat per l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES. Nascuda a Catalunya, una de les seues primeres aparicions va ser quan només tenia quinze anys al programa 'Tú sí que vales', als càstings del qual es va presentar, recorda el dossier que acompanya el calendari.

Tot i que l'èxit li ha arribat com a cantant, també ha fetd'actriu. «L'any 2016 va estrenar el seu primer videoclip, 'Catalina', tot i que es va esborrar de la web i tornar a publicar a començaments de 2017, quan va llançar el seu primer àlbum, 'Los Ángeles', un projecte conjunt amb el productor i músic Raül Refree amb què va començar a donar-se a conèixer al panorama musical espanyol i llatí, sent nominada a millor artista revelació als Grammy Llatins d'aquell mateix any i considerat per diversos mitjans de comunicació com un dels millors discos de l'any», explica el dossier, que detalla que aquell mateix any va publicar a Youtube 'De plata'.

El gran èxit, però, li arriba el 2018, quan presenta el seu treball 'El mal querer', coproduït i amb alguns temes compostos a quatre mans amb El Guincho. Aquest disc «sorgeix com la seua tesi, el seu projecte de final de carrera pel títol superior de Flamenc a l'Escola Superior de Música de Catalunya», indica el document, que explica que el disc s'inspira en una novel·la en occità del segle XIII, 'Flamenca', que precisament es va reeditar fa poc aprofitant l'embranzida de l'artista catalana. Amb gran èxit de vendes, especialment entre la gent jove. El primer senzill d'aquest treball va ser l'arxiconegut 'Malamente', al que van seguir 'Pienso en tu mirá' i 'Di mi nombre' encara en 2018 i 'De aquí no sales', ja iniciat 2019. el videoclip d'aquest tema està rodat a Alcázar de San Juan, coneguda pels seus molins. Un paisatge quixotesc.

A començament de 2019 Rosalía publica el videoclip del tema 'Con altura', enregistrat jutament amb J Balvin i que no té res a veure amb 'El mal querer'. Poc abans, la cantant va protagonitzar una impactant actuació a la gala dels premis Goya: una versió de 'Me quedo contigo', de Los Chunguitos, acompanyada del Cor Jove de l'Orfeó Català. La pandèmia no ha aturat Rosalía, que enguany ha publicat 'Dolerme', 'TKN', 'KLK' i 'Relación', amb els que segueix sumant premis i reconeixements.