«Cantant i poetessa. Va portar un punt de vista feminista i intel·lectual a la música punk i es va convertir en una de les artistes més influents del rock». Així defineix Patti Smith el dossier que acompanya el calendari 'Temps de dones, dones en el temps', editat per l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES. La nord-americana és una de les protagonistes del mes de novembre, dedicat a les dones del món del rock i el punk.

Smith va néixer a Chicago, va passar la seua primera infantesa a Filadèlfia i després la seua família es va mudar a Nova Jersey. Abans de dedicar-se a la música va treballar a una fàbrica i amb 21 anys va tenir una filla que va donar en adopció abans d'instal·larse a nova York, on va treballar com a periodista musical, indica el dossier, que explica que allà va conèixer el fotògraf Robert Mapplethorpe amb qui va tenir una relació i que es va convertir en una de les persones més importants de la seua vida. Ell feia les fotografies de les portades del seus discs.

«L'any 1969 es traslladà a París amb la seua germana i actuaren als carrers», indica el document, que detalla que només dos anys més tard Smith va fer lectures públiques dels seus poemes, que va publicar a 'Witt' i 'Seventh Heaven'. L'èxit lo arribà amb el seu primer disc, 'Horses', amb la versió de 'Gloria', que la va fer coneguda al moviment punk. A començament del 77 es va fracturar una vèrtebra a una caiguda a un concert, l'any següent 'Because the night', que va compondre amb Bruce Springsteen, es va convertir en número 1 a totes les llistes d'èxits musicals. Dos anys més tard, però, va deixar la música i es va convertir en ama de casa. No va ser una retirada definitiva. A meitat del 88 va publicar 'Dream of life', amb portada de Mapplethorpe, que va morir poc després, la primera d'una sèrie de morts del seu entorn, entre elles la del seu germà, detalla el dossier que complementa el calendari.

Ja de nou a Nova York, l'any 96 «enregistra 'Gone again' amb la cançó 'About a boy', homenatge a Kurt Cobain», explica el dossier. Només un any després torna a les llistes de vendes amb 'Peace and Noise', el 2000, 'Gung Ho'. i l'any 2004 publica 'Trampin'.

«Va ser nomenada Comandant de l'Ordre de les arts i les Lletres de França l'any 2005 i entra al saló de la fama del rock l'any 2007», detalla el dossier, que també explica que el 19 de juny de 2011 va debutar a la televisió amb una aparició al capítol 'Ícar' de la sèrie 'Law & Order: Criminal Intent'. «Només un ant després va llançar el seu àbum d'estudi número 11: 'Banga'», conclou el document.