Ara mateix, en un petit racó de Vancouver, Canadà, Juan Ramón Cardona està llegint, a través d'aquest diari, les últimes noticies que han tengut lloc a la seua estimada Eivissa.

Ramón fa temps que passa bona part de l'any a Canadà amb la seua dona, Melanie Brown, però mai desconnecta d'allò que passa a l'illa. El seu pare era un fuster molt reconegut a Santa Eulària i tot que va intentar que el seu fill triés el mateix ofici, no ho va aconseguir. Ramón tenia clar que li agradaven més les rodes i els volants que la fusta i els martells.

Tant és així que, amb només 15 anys, va començar a treballar de planxista a Cala Llonga, que en aquell moment era el punt neuràlgic del motor eivissenc.

A principis dels 80, però, va decidir canviar d'aires i marxar a viure un temps a Vancouver amb la seua dona, una decisió que li canviaria la vida.

«El meu pare es va tornar boig quan va arribar a Vancouver i va veure com es vivia i es valorava el món de l'automoció a Canadà», explica el seu fill, Jesse Ramón.

A mitjans d'aquella mateixa dècada, i havent après l'ofici de planxista al costat de grans professionals, Ramón va decidir tornar a Eivissa i emprendre una nova aventura professional a la carretera de Santa Eulària, on va obrir el seu propi taller, anomenat Autocolor.

«El meu pare va treballar en aquest taller més de 20 anys reparant tota mena de vehicles, però la seua veritable passió sempre han estats els cotxes clàssics, concretament els dels anys 20 i 30», explica Jesse Ramón.

L'any 2010 el pare de Jesse va decidir tornar al Canadà per dedicar-se en cos i ànima a restaurar tots aquells cotxes que sabia que a Eivissa no veuria mai.

«El meu pare és capaç d'aconseguir que una ferralla acabi sent una peça de museu», comenta orgullós el fill d'aquest planxista de Santa Eulària.

És per això que la revista especialitzada en el món del motor i, en concret, els cotxes clàssics, Canadian Hot Rods, ha decidit dedicar la portada del volum d'aquest mes d'octubre a un cotxe restaurant per Ramón.

«És possible que costi entendre el que suposa per al meu pare i per a tota la família que la seua feina aparegui en portades com la d'aquesta revista, però per a naltros, és una mena de premi a una trajectòria dedicada al món del motor», comenta Jesse Ramón.

La tasca d'aquest planxista eivissenc fa temps que és reconeguda a Canadà i bona part dels Estats Units, on participa en campionats i exhibicions de tota mena i coincideix amb altres professionals d'un sector que a Eivissa també té molts aficionats.

«Tot i que passa mig any a Vancouver, el meu pare està molt vinculat al món del motor de l'illa i el seu cotxe, un Whippet verd, és conegut per tothom», explica el fill petit de Ramón.

Ell, igual que les seues germanes, ha viscut de molt a prop la feina del seu pare, fins al punt que, actualment, forma part de Roadstr, una startup que es dedica al lloguer de cotxes clàssics a França.

«Sempre m'ha agradat la competició, el motor i els cotxes, de petit corria als karts de Santa Eulària i, ara que m'he fet gran, també m'he volgut dedicar als cotxes clàssics, però des d'un altre punt de vista», comenta.

Jesse té 26 anys, viu a París i fa més de mitja dècada que treballa amb diferents startups a París.

«A banda dels cotxes clàssics, la tecnologia és una altra de les meues passions i a Roadstr he aconseguit trobar un lloc on poder gaudir de les dues coses que més m'agraden», explica el fill petit de Ramón.

La web de l'empresa on treballa compta amb més de 2.200 vehicles clàssics i d'alta gamma i ja l'han fet servir més de 30.000 usuaris a França i ara es preparen per a entrar al mercat de Bèlgica, Espanya i, fins i tot, Itàlia.

«Roadstr és una plataforma molt similar a Airbnb, però naltros, enlloc de treballar amb cases, treballam amb cotxes», explica Jesse Ramón.

Aquesta startup, igual que moltes altres empreses del sector, també va patir més d'un contratemps durant el confinament, però els seus treballadors el van poder sol·lucionar sense problemes reorientant el model de negoci.

«Record que, durant els primers mesos de la pandèmia, ho vam passar una mica malament, vam perdre moltes reserves i no sabíem què passaria, però de sobte, vam veure que davant de tantes restriccions per poder sortir de França, els usuaris entraven a la nostra web per llogar cotxes clàssics i així poder passar caps de setmana especials pel país», explica content Jesse Ramón, que aprofita per comentar que, a més de llogar cotxes a particulars, Roadstr també es dedica a proveir de cotxes de tota mena a la industria del món del cinema.

No podem saber si veurem un dels cotxes de Juan Ramón Cardona o el seu fill Jesse a la propera estrena de la cartellera, però el que sembla evident és que aquesta família fa anys que protagonitza una història de pel·lícula.