L'any 2004 Jose Antonio Hervás va decidir abandonar la que fins aquell moment havia estat la seua gran passió, la pintura, per endinsar-se en un món que l'atraparia per complert. La fotografia.

Mai ha deixat de pintar, tot i que reconeix que, amb la fotografia, és capaç d'expressar-se molt millor que amb la pintura.

Ha provat i domina qualsevol tècnica fotogràfica, però ja fa anys que es va especialitzar en la fotografia de paisatge en general i en el món del timelapse

«Record perfectament el dia en què vaig decidir començar a mirar vídeos per aprendre a fer servir el manual de la meua primera càmera. Des d'aleshores, he fet retrats, bodes, comunions, batejos i, fins i tot, he cobert esdeveniments, però em considero un fotògraf en constant aprenentatge i és per això que, tot i que he acceptat feines relacionades amb la fotografia, no m'hi vull dedicar professionalment», explica el fotògraf que ha aconseguit col·locar dues instantànies a les xarxes socials de la NASA i a la prestigiosa revista Time.

«La NASA tria, diàriament, una foto astronòmica penjada a les xarxes. L'any 2015 va triar una fotografia meua en la que es podia veure perfectament un eclipsi de lluna i des d'aleshores, molta gent em segueix i em relaciona amb la NASA, que, a més a més, l'any següent, va triar una altra fotografia meua, en aquest cas la d'una alineació de planetes.», explica Hervás.

Aquell mateix any, el 2015, la revista Time el va cridar per fer-li saber que, aquella fotografia de l'eclipsi de lluna, havia estat seleccionada pel rotatiu com a imatge astronòmica de l'any.

«Aquelles imatges van marcar un abans i un després a la meua vida com a fotògraf fins al punt d'haver-me plantejat deixar-ho tot i centrar-me en la fotografia a nivell professional, però sempre he pensat que quan els diners es barregen amb una passió és molt probable que acabis odiant-la i no m'ho perdonaria», explica Hervás, que reconeix haver col·laborat i cedit algunes de les seues imatges i vídeos a diferents productores audiovisuals nacionals i internacionals.

Aquest josepí ha après a gaudir del silenci i la solitud que sovint acompanyen a aquesta afició i, si ens endinsam en el seu perfil a Instagram (@joseahervas), podem veure com, a banda de fotografiar els cels estrellats de les Pitiüses, sovint viatja per tot el món per capturar paisatges diferents als que està acostumat.

«He viatjat per molts països, però com a fotògraf especilitzat en paissatge i en timelapse, he de dir que Islàndia i les illes Lofoten de Noruega em tenen cor el robat. Poder retratar cels estrellats, paissatges gairebé verges i aurores voreals és una autèntica passada».

L'últim viatge que Hervás va fer abans que arribàs el confinament que l'obliga a estar a casa seua, va ser justament a Islàndia. «El dia 6 de març vaig marxar cap a allà per fer una ruta fotogràfica fins el dia 18, però veient tot el que estava passant, vaig decidir avançar la tornada quatre dies i des de llavors estic, com tothom, tancat a casa meua, tot i que segueix fent fotos a les estrelles i observant dofins amb el dron», bromeja.

El confinament també l'ha privat d'un dels moments més esperat de l'any tant per a ell com per a tots els seus amics i seguidors. Es tracta d'una trobada que, any rere any, reuneix un bon grapat de fotògrafs a les proximitats de Dalt Vila per mirar de captar el moment en què la lluna es col·loca just a sobre del campanar de la catedral.

«És un fenomen anual que ens serveix a tots els aficionats a l'astrofotografia per passar una bona estona intercanviant coneixements mentre fem allò que més ens agrada. Em va fer molta pena no poder-ho fer per culpa d'aquest virus, però segur que l'any vinent ens podrem tornar a reunir».

És aquest afany per compartir coneixements i ajudar a les persones que s'inicien en la fotografia el que l'ha portat a embarcar-se en un projecte anomenat 10 Photo Academy.

«Es tracta d'una pàgina web on fotògrafs especialitzats en diversos camps expliquen com realitzar diferents tècniques de forma totalment gratuïta. Jo vaig aprendre a fer fotos de forma autodidacte i sempre he defensat aquest model formatiu. És per això que, quan m'ho van proposar, vaig dir que sí sense dubtar-ho ni un segon.

A 10 Photo Academy, Jose Antonio Hervás s'encarrega d'explicar com ens podam iniciar en l'astrofotografia i ho fa de tal manera que tant els que en saben com els que comencen, aprendran o perfeccionaran tècniques com les llargues exposicions i, fins i tot, podran endinsar-se en el món del timelapse per poder passejar entre les estrelles.