«Si bé a alguns els ha costat comunicar-se en català, ha estat una experiència molt valuosa on els nostres alumnes han pogut viure de prop com la llengua catalana és una llengua d'ús quotidià», És la reflexió que fa Marta Vingut, coordinadora lingüística de l'escola Sant Antoni sobre la participació dels alumnes de cinquè (els Biodissenyadors i Biodissenyadores i els Investigadors i Investigadores) al programa 'Parlem català, intercanvis entre centres educatius dels territoris de parla catalana', que els va portar, tres dies, a conviure amb alumnes de l'escola Serralavella d'Ullastrell, prop de Terrassa. «Comparteix la nostra manera de treballar basada en projectes i ha estat una experiència enriquidora, tant a nivell lingüístic com pedagògic», continua Vingut.

Per a aquest viatge, els escolars eivissencs varen fer una recerca sobre els béns culturals i naturals d'Eivissa, així com costums, gastronomia, folklore i llengua» per crear «un reportatge audiovisual» que varen presentar als alumnes de Serralavella, que també varen compartir amb ells un treball de presentació del seu entorn. «Estam molt agraïts a l'esforç d'acollida de les famílies catalanes, les quals han rebut molt amablement els nostres alumnes. Confiam que ells puguin fer alguna estada amb naltros més endavant. S'han creat noves amistats i seria molt polit acollir-los a ca nostra», conclou Vingut, que destaca el diari que varen fer els alumnes durant el viatge per al bloc 'Amb k de kilo':

8 de maig: «Avui els Biodissenyadors i Biodissenyadores i els Investigadors i Investigadores hem començat el nostre viatge d'intercanvi amb els nens i nenes de l'escola Serralavella, d'Ullastrell. Ben d'hora ens hem trobat a l'aeroport per agafar un avió que ens ha portat fins a Barcelona. El vol ha sigut molt divertit i hem fet riure a molts passatgers.

Quan hem arribat a Barcelona, hem pujat a un autobús que ens ha permès arribar fins al poble d'Ullastrell. Alguns de nosaltres ens hem marejat una mica, però el viatge ha valgut la pena. Ullastrell està a dalt d'un turó, i les vistes són impressionants! Tenim les muntanyes de Montserrat a tir de pedra. Quina passada!

Com que hem arribat a les dos de la tarda, hem aprofitat per descansar una estona i dinar. Però els nostres companys i companyes de Serralavella no han tardat gaire en venir a donar-nos la benvinguda. La trobada ha estat molt emocionant.

Tots i totes tenim moltes ganes de veure'ns i conèixer'ns! Quina il·lusió! Per tal de presentar-nos, els alumnes de l'escola ens havien preparat unes activitats que ens han ajudat a perdre la vergonya i recordar els nostres noms. Seguidament hem marxat amb les famílies, amb qui hem compartit part de la tarda i la primera nit d'avui.

Moltes aventures ens esperen. Demà uns explicarem una mica més com ha anat!

9 de maig: «Quin dia més divertit! Avui, ben prest, ens hem trobat a l'escola, on hem compartit les aventures que hem viscut durant la primera nit a les cases dels nostres nous amics i amigues. Tots i totes hem arribat amb un somriure i moltes coses per explicar. No hem tardat gaire a posar-nos en marxa i començar les activitats i presentacions que havíem preparat.

Hem après moltes coses interessants sobre el poble i també els hem pogut explicar moltes coses sobre Eivissa. Després hem anat tots cap al poble, on hem fet una gimcana per conèixer els racons més importants. Hem seguit pistes i ens hem orientat amb un mapa. Ullastrell és molt petit, però te moooooooooltes bardes i ens hem cansat molt. Seguidament hem anat d'excursió fins al Bolet, un bosc a les afores del poble, on hem dinat i hem jugat molta estona.

Cap a les quatre i mitja de la tarda hem anat cap a l'escola i hem fet jocs per equips. Salt de llargada, bàsquet, futbol, relleus, mandales... Per acabar, totes les famílies i alumnes hem compartit un sopar que era ben variat! Els hem donat un regal per agrair la seva ajuda i hospitalitat... Quina sorpresa! Ells també teniem un regal per a nosaltres!

Molt contents i emocionats hem marxat cap a les cases per passar l'última nit.

10 de maig: ?«Doncs ja estem a punt per tornar cap a Eivissa. Avui ha estat el nostre últim dia de viatge. Ben prest ens hem trobat al costat de l'escola per acomiadar-nos de tots els nostres nous amics i amigues. Molts de nosaltres ens hem emocionat i hem deixat anar algunes llàgrimes. Aquests dos dies han estat molt divertits i ens ho hem passat molt bé, hem fet molt bons amics i amigues i hem conegut moltes famílies que ens han cuidat com si fòssim els seus fills i filles. No ha estat fàcil dir adéu, però l'autobús ens esperava per portar-nos fins a Barcelona, al Cosmocaixa.

Molts de nosaltres no hi havíem estat mai... Quina passada de museu! Hem pogut veure un munt de coses: des de peixos i arbres gegants, a capibares (un hàmster enorme), animals dissecats, piranyes, ocells, una exposició sobre la primera arribada a la lluna, una exposició de miralls i efectes òptics... I també hem assistit a una sessió al planetari, on hem après moltes coses sobre el sistema solar i fases de la lluna.

Després del Cosmocaixa hem dinat i hem baixat a jugar al parc de la Ciutadella. Per sort feia molt bon dia i ho hem pogut aprofitar jugant al parc. Cap a les cinc hem anat cap a l'aeroport, on hem pogut passejar i comprar alguns records per portar a casa. Estem molt contents i contentes del súper viatge que hem fet. Esperem poder veure els nostres amics ben aviat i seguir en contacte por molt temps!