Yolanda, com es forma una professora de hip-hop?

[Riu] Una professora de hip-hop és una professora de dansa, en aquest cas, de dansa urbana, però de dansa, per tant, cal estudiar dansa.

Per tant, entenc que vas estudiar dansa...

En el meu cas, vaig començar estudiant la carrera de Dansa Clàssica al conservatori de Madrid i quan vaig acabar, vaig fer el salt cap al món del hip-hop.

I com acaba una estudiant de dansa clàssica ficada en el món del hip-hop?

[Riu] Pensa que no només som professora de hip-hop, també som professora de dansa clàssica, per exemple. Per a mi, el hip-hop, és una variant més del món de la dansa tot i que és cert que és, segurament, la variant que m'ha obert més portes.

Què vols dir?

Quan estudiava Dansa Clàssica em vaig adonar que si volia treballar en el món de la televisió o de l'espectacle en general, havia de formar-me en el món de la dansa contemporània. Vaig fer un curs d'especialització i, des de llavors, no he parat de treballar en aquest sector.

I ara et dediques al món de la docència.

Sí, em vaig seguir formant per tot el món, vaig estar a Nova York, Los Ángeles, París, Bèlgica i, quan vaig tornar, vaig començar a treballar com a professora tant de dansa clàssica com d'urbana a la meua pròpia escola de Madrid.

I com arribes a Eivissa?

Feia temps que tenia una casa a l'illa i un dia vaig decidir deixar el meu currículum a l'escola Paso a Paso i em van trucar de seguida.

I treballes entre Madrid i Eivissa?

Sí, ja fa deu anys que compagín la feina a la meua escola amb la formació a l'escola d'Eivissa.

Imparteixes les mateixes classes aquí que allà?

No ben bé, a Madrid treball, sobretot, preparant alumnes de dansa clàssica. Mentre que aquí només treball amb grups de dansa urbana.

Amb quants grups treballes a Eivissa?

Ara mateix treball amb tres grups, tots ells de competició.

De competició?

Sí, els dijous i divendres fem classes tècniques i practicam, mentre que els dissabtes, entrenam per a les competicions i enguany, un dels grups ha quedat tercer al Campionat d'Espanya de Hip-Hop.

De veritat?

[Riu] Sí! A Eivissa hi ha molt de talent!

Quants alumnes tens en cada grup?

Si fa no fa, treball amb una quinzena d'alumnes en cada grup i tenen entre quatre i divuit anys.

Quina edat tenen els integrants del grup que ha quedat tercer al campionat d'Espanya?

Tenen entre quinze i divuit anys. Són un grup de tretze ballarins, entre els quals hi ha dotze noies i un noi i es fan dir 'We are one'.

Què suposa haver aconseguit aquesta fita?

Per a ells, una satisfacció enorme i un premi a la seua dedicació i esforç.

I per a tu?

Per a mi és un orgull immens. Era un dels meus objectius d'enguany. Sabia que era possible aconseguir-ho. Tenen molt de potencial i tenia clar que ho aconseguirien. He guanyat molts premis a nivell personal i amb altres escoles, però em faltava aconseguir un reconeixement amb aquesta escola i ho he aconseguit. Ara ens estam preparant per fer un bon paper a Arizona.

A Arizona?

[Riu] Sí! Els grups que queden entre les tres primeres posicions del campionat d'Espanya tenen la responsabilitat de defensar el seu país al Campionat Internacional de Hip-Hop, que enguany es portarà a terme als Estats Units, concretament a Arizona entre el tres i l'onze d'agost!

Ha estat molt sacrificat arribar fins aquí?

Molt! Per poder competir cal un grau de compromís molt alt. Molts alumnes abandonen perquè són moltes hores de classe i per guanyar, cal exigir i exigir-se.

Imagín que tu vius del món de la dansa...

Sí! Tot i que ara ja de forma més o menys indirecte. Ja no som una ballarina activa. Ara només em dedic a la formació.

Com a ballarina activa, a què et dedicaves?

A moltes coses! Sobretot treballava com a ballarina de musicals i de programes de televisió. Sempre m'havia agradat el món de l'espectacle.

Recordes alguna actuació en especial?

Uff... en record moltes! Des de les típiques gales que les televisions organitzen per cap d'any fins a gires amb diversos cantants com David Bisbal o les gales prèvies d'Eurovisió!

Has ballat a Eurovisió?

[Riu]Vaig ballar a les semifinals amb Roel, tot i que al final va ser Soraya qui va representar a Espanya.

Creus que els teus alumnes eivissencs es podran dedicar professionalment al món de la dansa?

És complicat saber-ho tot i que si et dic la veritat, en aquesta escola he vist molt de talent. És molt difícil tenir a ballarins tan bons en un mateixa escola.

Eivissa és un bon lloc per als ballarins?

Sí! És un bon lloc per als ballarins que es volen formar, però han de saber que si volen viure del món de la dansa, tard o d'hora hauran de fer el salt a la península o a qualsevol capital d'Europa.

Si salten a Madrid podran seguir treballant amb tu...

Sí! Però també és bo que treballin amb diversos professors. A vegades convé veure altres estils.