Una de les egiptòlogues més misterioses. També una de les més polèmiques. Així era Margaret Alice Murray, una de les protagonistes del mes d'abril del calendari 'Temps de dones, dones en el temps', editat per l'Organització de Dones de la Confederación Intersindical del sindicat STES. Murray va ser treballadora social i infermera abans que egiptòloga, matèria que va començar a estudiar l'any 1894 a Londres, on aviat va formar part d'un grup d'apassionats per Egipte propers a un dels especialistes més famosos de la història: William Flinders Petrie.

Precisament, aquesta anglesa nascuda a l'Índia que es va convertir en copista i il·lustradora, va col·laborar al llibre 'Koptos', de Petrie, de qui va ser ajudant. Especialitzada en escriptura jeroglífica, va començar a donar classes de lingüística i molts dels seus alumnes es varen convertir en importants personalitats al món de l'egiptologia. Entre ells destaquen Guy Brunton, Myrtle Broome i Reginald Engelbach.

Cada cop més coneguda, tot i que no tenia experiència, es va unir a les excavacions d'Abidos. «Aprenia molt ràpid», afirma el dossier, que destaca que Murray va visitar nombrosos jaciments egipcis i també va estar a Petra, Malta i molts altres llocs. Va ser ella qui va descobrir l'Osirion, el famós temple d'Osiris a Abidos, que data del regnat de Seti I. També va excavar a Saqqara la necròpolis de l'Imperi Antig, molt a prop de l'actual ciutat d'El Cairo. Tot i que molts cops no tenia els permisos necessaris per excavar, les autoritats acceptaven la seua feina.

L'any 1908 va retirar les venes de la mòmia de Khnum-nakht, una de les mòmies d'home descobertes a la famosa Tomba dels Dos Germans, convertint-se en la primera dona que ho va fer.

Al voltant de Murray es varen crear una sèrie de rumors, segurament degut a la naturalesa poc ortodoxa d'alguns dels seus escrits. Molts dels seus coetanis asseguraven que practicava la bruixeria. Tot i això, altres autors asseguren que les seues investigacions varen resultar fonamentals per a la religió coneguda anys després com a Wicca. De fet, se la coneix també com 'l'àvia de la Wicca'.

L'any 1921, després de quedar-se sense una feina a unes excavacions a Egipte degut a la Primera Guerra Mundial va escriure el llibre 'El culte de la bruixeria a Europa Occidental', que va ocasionar que molts posasin en qüestió la seua figura com a investigadora. A més d'aquest llibre, Murray va escriure un bon grapat d'obres. Avui dia encara es fan nombroses interpretacions dels seus escrits. Alguns experts es segueixen mostrant entusiastes amb les seues investigacions mentre que altres són més escèptics.

A més d'una egiptòloga reconeguda, Murray va ser feminista. Sensible a les necessitats de les dones, es va unir al moviment en defensa dels seus drets a diferents nivells i emprant diverses eines. L'activisme de Murray es correspon amb una època en què es va produir un esclat mundial dels líders intel·lectuals de sexe femení. L'anglesa va lluitar contra la marginalització de les seues fites, talents i ambicions.