A l'IES Quartó de Portmany les festes de Sant Antoni són sinònim de premis literaris. Enguany ja fa 12 anys que el centre organitza els Premis Neus Balanzat de Narrativa Curta. Uns guardons que serveixen, entre d'altres coses, per retre any rere any un sentit homenatge a Neus Balanzat, professora del departament de llengua Castellana del centre que, malauradament, va morir fa poc més d'una dècada.

José Luis Sierra és un dels professors d'aquest departament i, a més, des de fa 8 anys, és l'encarregat d'organitzar de principi a fi el certamen. «Per a naltros és un honor poder retre aquest homenatge a Neus Balanzat. Quan va morir, tots els professors del centre vam estar d'acord en què no hi havia millor manera de recordar-la que organitzant aquest concurs literari», destaca.

Lucía Costa, de l'escola Mestral, ha estat la guanyadora del primer premi en la categoria d'estudiants nascuts entre el 2005 i el 2007, amb l'obra 'Los obstáculos de la vida', que narra la dura història d'un supervivent de l'atemptat a les torres bessones de Nova York. «El text explica com un home que fuig de la torre on treballa ha de decidir si salva la vida a un boix o a la seua mare. L'home decideix salvar i adoptar el boix i, amb el pas dels anys, aquest boix acaba sent un dels arquitectes que construirà el monument a les torres.», explica Costa, que tenia clar que la seua obra tenia punts per ser una de les triomfadores. «Em vaig esforçar molt en el text, fa dos anys vaig visitar Nova York i va ser llavors quan vaig tenir clar que podia escriure una història sobre el que va passar allà. M'hi vaig esforçar molt i va valer la pena», destaca aquesta estudiant de l'escola Mestral.

Enguany el certamen ha arribat a la seua XII edició i ho ha fet amb l'aportació de 86 relats per part d'estudiants d'Eivissa i Formentera. «Estam contents amb el volum de participació, el rècord el tenim en 120 propostes, així que haver-ne rebut més de 80 és tot un èxit», comenta Sierra. El concurs es divideix en tres categories que comprenen les edats que hi ha a qualsevol centre, des de primària fins a batxillerat. «En les primeres edicions no hi havia les mateixes categories que tenim ara i com que ens semblava injust que un estudiant de primer d'ESO hagués de competir contra un estudiant de batxillerat, vam decidir dividir la participació per franges d'edat», explica Sierra.

En aquesta última edició, la primera categoria estava formada per estudiants nascuts entre l'any 2005 i 2007, que equivaldria als cursos de sisè de primària i primer i segon d'ESO. La segona categoria estava reservada als estudiants nascuts entre el 2003 i el 2004, és a dir, alumnes de tercer i quart d'ESO, mentre que la darrera categoria la formaven els estudiants de batxillerat nascuts abans del 2002.

Poc a poc els Premis Neus Balanzat de Narrativa Curta s'han anat consolidant com un referent entre els centres educatius de les Pitiüses. «El primer premi està dotat amb 400 euros mentre que el segon classificat en rep 200. Creim que hi ha pocs premis literaris organitzats des de centres educatius que obsequiïn els guanyadors amb un premi en metàl·lic com el nostre. Imagín que això ens ajuda a fomentar la participació de l'alumnat dels centres d'Eivissa i Formentera», explica José Luis Sierra. Tot i així, l'organitzador dels premis també destaca que cada vegada costa més motivar els estudiants. Sobretot als més grans del centre. «Tot i que tenim un bon premi per als guanyadors, són els estudiants més petits, els de primer d'ESO o fins i tot els de sisè de primària, els que més s'esforcen per fer un bon text. Els més grans, els de batxillerat, cada vegada s'impliquen menys en aquesta mena de concursos», comenta l'organitzador.

D'altra banda, l'obra 'Los locos cambiarán el mundo' de Carla Ortiz, es va alçar amb el primer premi de la categoria formada per estudiants nascuts entre el 2003 i el 2004. Ortiz, que estudia a l'IES Quartó de Portmany, explica que no s'esperava el premi de cap manera i que, la seua obra, és molt autobiogràfica. «Sempre he pensat que els bojos poden canviar el món. Amb aquest text he volgut explicar com una estudiant aconsegueix fer les classes més divertides i amenes a través de la imaginació, mentre alguns dels seus companys la titllen de boja i ella, igual que jo, defensa en tot moment que els bojos són aquells que tard o d'hora acabaran canviant el món». Tant Ortiz com Costa, ja havien participat en aquest certament amb anterioritat i tot i que no havien tengut sort, sabien que, tard o d'hora, aconseguirien el premi. Ara, ambdues han començat a pensar quina història presentaran l'any vinent perquè si alguna cosa tenen clara és que hi tornaran.

L'any que ve el certamen arribarà a la seua tretzena edició i ho farà sense la supervisió de José Luis Sierra, que es jubila. «Els premis ja tenen 12 anys i en tot aquest temps s'han fet molt poques modificacions. L'any que ve jo no hi seré i no sé qui s'encarregarà de gestionar el concurs però tenc molt clar que calen canvis, sobretot pel que fa a la promoció. Hem d'aconseguir destacar-nos per damunt de tots els premis literaris i, tot i que el cartell que ens fa cada any el departament de visual i plàstica del centre és meravellós, no n'hi ha prou», sentencia el professor.

El certamen està obert a tots els centres de les Pitiüses i, segons comenta Sierra, els guanyadors sempre han estat molt repartits. No hi ha cap centre que destaqui per damunt d'un altre.