Sentir dolor crònic és una situació difícil d'entendre, i sobretot, difícil de patir. La ciència ha avançat molt en tots els camps mèdics, però a dia d'avui, encara hi ha moltes persones que pateixen desconsoladament dolor crònic, i molts dels casos són persones majors, especialment vulnerables. Si comparam les Illes Balears en quant a l'oferta de serveis especialitzats en el tractament del dolor crònic, podem observar, una vegada més, que les Pitiüses es troben en inferioritat de condicions respecte a les illes de Mallorca i Menorca. El motiu? Perquè un pacient d'Eivissa rebi atenció en una Unitat del Dolor per tal d'alleujar la seva difícil situació té dos opcions: si ho vol fer a través de la sanitat pública, ha de desplaçar-se obligatòriament a l'Hospital de Son Espases (Mallorca) amb la conseqüent espera entre cites, proves i tràmits de mesos i mesos sense rebre el tractament que calmi el seu dolor, sumat als inconvenients que suposen els trasllats a una altra illa...

L'altra opció, acudir a una clínica privada, on l'atendran amb rapidesa, amabilitat i professionalitat, sempre i quan disposi d'una bona quantitat de diners per fer front a les despeses que aquesta atenció li ocasionarà, generalment per a un tractament amb efectes temporals i que molt possiblement s'hagi de repetir en el futur.

I no parlaré de l'agreujament d'aquesta situació degut a la pandèmia del Covid-19 que ens ha tocat viure.

Vull pensar que a Eivissa hi ha professionals sanitaris altament qualificats i especialitzats amb competència suficient per a fer funcionar una Unitat del Dolor al nostre hospital de referència (Can Misses), i sembla ser que el cost de funcionament d'aquest servei per a la sanitat pública no és excessiu ni es necessita equipament extraordinari.

Ara em pregunto, perquè no hi ha Unitat del Dolor a l'Hospital de Can Misses? Quan pensen les autoritats sanitàries donar resposta a aquesta demanda tant necessària? O és que, una vegada més, els ciutadans de les Pitiüses són de segona categoria i no es mereixen rebre l'atenció que altres balears sí tenen?