El 1932 Escandell comprà una part de l´edifici que la família Mayans Escanellas havia aixecat a l´avinguda de Bartomeu Ramon i Tur, cantonada amb el carrer de Bartomeu Vicent Ramon. Escandell regentava, juntament amb la seua esposa Catalina Bonet la cuina. Havia après l´ofici durant uns anys a Barcelona, a més d´aprendre també de maitre, a prestigiosos establiments de Barcelona. Comprà d´aquell edifici els pisos que abans havien allotjat el Casino Espanya. Va mantenir quasi tot el nom, ja que li posà Hotel Espanya. Aquest establiment s´especialitzà, al llarg de la seua fecunda vida, en allotjar representants de comerç i funcionaris o militars, que, fadrins, o amb la família lluny, es trobaven destinats a Ibiza. Quan el 1933 s´esfondrà el sostre d´un pis, un dels ferits lleus fou Luis Souvirón, que era secretari de l´Ajuntament i es trobava allotjat a l´hotel. L´Hotel Espanya en el moment de la seua inauguració, tenia dos menjadors, un de primera categoria i un altre de segona, amb una cabuda total de 55 comensals.

Però el que va fer Josep Escandell va tenir altres seguidors: cuiners que passaren a propietaris de petits hotels. La tardor de 1932 Antoni Marí Bonet Banyarric muntà un hotel en un xalet de la carretera de Sant Antoni (avui avinguda d´Ignasi Wallis) que des de la construcció per part dels germans Serra Guasch (propietaris del Cine Serra) havia acollit la Clínica Ibiza. Posteriorment tornà l´edifici a dedicar-se a la medicina, quan fou llogat pel metge Pedro de Alcántara Martínez. En Banyarric hi muntà un petit hotel amb el nom d´Hotel Balear.

També destacà com a excel·lent cuiner, mentre va mantenir les seues facultats, Joan Torres Riera, que tothom coneixia com a Campos i que abans de la Guerra Civil va obrir una fonda al port d´Eivissa, vora les oficines del consignatari Pineda. En la postguerra oferí els seus serveis a diferents restaurants de Vila.

Aquells anys de començament de la II República foren pròspers en inauguracions i així Guy Selz inaugurà el Bar Americà Migjorn (escrit Mitjorn), al port d´Eivissa, que destacava per l´excel·lent cuina que oferia. Més endavant, a la postguerra, el local continuà en funcions hoteleres, fou la pensió i fonda Formentera, de tan grat record i, en especial per la bonhomia del seu propietari, Joan Tur Ramis, que en un començament el regentà amb l´ajuda de la seua mare, també excel·lent cuinera.

El mes d´agost de 1933 va obrir les portes el Restaurant Royalty, a Santa Eulària des Riu; era regentat per Joan Canals Serra, tal vegada el millor cuiner que ha tengut mai Ibiza. El Royalty era situat al carrer de Sant Jaume cantonada amb la plaça de l´Ajuntament, tenia un ampli menjador i un parell de reservats. També tenia un jardí amb terrassa. Es complementava el restaurant amb sis habitacions que es llogaven a turistes.

Joan Canals havia nascut al barri de la Marina de la ciutat d´Eivissa i fou batejat el 2 d´agost de 1909 a l´església de Sant Elm. Quan ell tenia ja més de deu anys, varen arribar dos germans més, Josep i Manolita. El seu pare, Manuel, també exercia l´ofici de cuiner i molt jove va emigrar a Amèrica per fer fortuna, concretament a l´illa de Cuba. Sembla que mai més va tornar i en Joan va tenir cura de la família, juntament amb la seu mare Maria.

Canals començà a treballar d´ajudant de cuiner a la Fonda la Estrella, situada vora l´Ajuntament de Santa Eulària, que també tenia quatre habitacions. Aquesta fonda es dedicava especialment al servei de menjars des pocs visitants que tenia el poble.

Joan Canals després va marxar a Barcelona, on va aprendre com a cuiner. Allí treballà, entre altres llocs, a la cuina de l´Hotel Palace.

Aquell any de 1933 i també a Santa Eulària, l´Hotel Buenavista acabava d´obrir; havia contractat un cuiner català, Antoni Garcia, que venia amb excel·lents referències i oferia menús per excursionistes i també s´anunciava per a bodes i banquets. Servia uns menús al preu de 4 pessetes. Per fomentar el turisme cap a Ibiza, l´hotel organitzava viatges col·lectius des de Barcelona i Palma, com una manera més de poder omplir l´hotel.

Inauguració

La inauguració del Restaurant Royalty fou tot un esdeveniment i hi assistiren les principals personalitats de Santa Eulària. Juanito comptà sempre amb l´ajuda de la seua mare. El menú que se serví el sopar inaugural fou: Consomé Royalty, anfós al forn, mongetes amb pernil, pollastre rostit, pastís suís i fruita. Tot regat amb el millors vins del moment. Encara que la cuina del Restaurant Royalty va destacar per dos productes: la llagosta, generalment feta a l´estil bellavista, i com a postres, el suflé, ja sabeu, aquella postre feta amb clara d´ou pujada a punt de neu i farcida amb altres productes dolços. Quan en Juanito del Royalty manava als cambrers que tancassin els llums, volia dir que ell sortiria de la cuina amb el suflé flamejant amb licor i que feia les delícies dels comensals.

Juanito era un home polifacètic i en tot temps va cultivar la poesia i la pintura, amb més o menys èxit. També en la postguerra actuà en diverses representacions teatrals que es feien al Teatre Espanya, per tal d´alegrar una mica aquells anys tan grisos. Eren generalment sainets i joguets còmics. Una obra que agradà especialment fou l´adaptació que el seu grup teatral va fer del ´Metge a garrotades´, de Molière.

L´època de màxim esplendor de Juanito des Royalty fou entre els anys 1949 i 1963, quan regentà el restaurant que li posà com a nom Can Juanito, també al carrer de Sant Jaume, just en el mateix local que avui trobam el Celler can Pere. En aquest període passaren pel seu restaurant totes les personalitats internacionals que arribaven a Ibiza, sense voler fer un llista exhaustiva, apuntarem alguns del famosos que menjaren al restaurant de Joan Canals: Errol Flynn, (actor de fama, que tenia el seu iot ´Zaca´ fondejat vora la Punta); la princesa Soraya (la princesa dels ulls tristos, que acabava de ser repudiada per l´últim xa de Pèrsia), Laurence Olivier (actor, director i productor teatral britànic), Romy Schneider (actriu austríaca, que destacà) pel seu paper de ´Sissí, emperadriu´), el príncep de Suècia, Bertil, etc.