Àlex Vide, Quique Canet i Toni Pla són els impulsors de l´Associació Cultural Es Molí, creada a l´octubre de 2015. Els tres es varen jugar a sorts el càrrec de president, que li va tocar a Vide. Per això, aquest jove de 32 anys és el que parla com a portaveu de l´entitat, però insisteix que podria fer-ho qualsevol dels seus companys. Aquest eivissenc, que va estudiar Magisteri i que ara es dedica a la coordinació d´activitats de temps lliure, assegura que volen estrènyer lligams amb altres associacions per ampliar l´oferta d´oci i cultura a Eivissa, sobretot a l´hivern. Per aquesta raó, insisteix en que «s´ha de donar veu als jóvens amb inquietuds musicals, artístiques o lliteràries» i donar-lis espais i oportunitats per a desenvolupar la seua creativitat i, a la vegada, oferir aquesta riquesa cultural als jóvens que no es conformen amb una oferta d´oci limitada a la música electrònica.

-Per què vares estudiar Magisteri?

-És una decisió vocacional, sempre m´han agradat els nens. Vaig començar a treballar a escoles d´estiu fa quatre anys a Eivissa i des d´aleshores no he parat de fer feina tant en escoles d´estiu com en activitats de temps lliure. Ja fa quatre anys que treball amb els més petits. Puc dir que faig feina en el que m´agrada, però voldria tenir una plaça de mestre en un futur.

-El primer hivern que vares passar aquí després d´acabar la carrera va ser molt traumàtic?

-Trobava que no tenia quasi res per fer a la illa, que no hi havia moviment. Amb el temps han sorgit associacions com Mal del Cap, es Devessai, que fa teatre, o Xiringuito a Groenlàndia, que estan dinamitzant l´oferta cultural. Naltros també teníem algunes idees i vàrem pensar en oferir-les.

-Com va sorgir la idea de formar una associació cultural?

-A les escoles d´estiu on treballàvem en Toni, en Quique i jo organitzàvem activitats artístiques perquè els boixos explotassin la seua creativitat i vàrem pensar que això ho podríem traslladar a la societat i portar-ho més enllà a Eivissa, on falta oferta cultural i un nucli de juventud fort.

-Qui es va encarregar de la part feixuga dels estatuts?

-[Riu] La veritat que ho vàrem fer entre tots i ens va ajudar gent que havia format prèviament una associació.

-Un dels vostres objectius és enriquir l´oferta d´oci a l´hivern, però ja heu començat amb un cicle de Música Jove a Dalt Vila.

-Sí, hem començat a fer activitats abans: un campament de hip hop, vàrem col·laborar al festival Sueños de Libertad amb l´associació Omega i ara ens encarreguem d´aquest certamen on actuaran grups d´Eivissa. Els músics d´aquí necessiten un espai.

-És de valents convidar a la gent a pujar al baluard de Sant Pere a l´estiu...

-[Riu] Oferim música de gent d´aquí per als que som de l´illa. Ja sabem que vivim del turisme, però els residents també tenim dret a gaudir de l´estiu! El primer concert va ser a càrrec dels Ryser and the Lemons i va ser un èxit.

-A més, competiu amb festes de discoteques i de ´beach clubs´!

-Sí, ho sabem! El baluard és un lloc on passa molta gent i al primer concert va venir gent que no coneixia la iniciativa, però li va atreure la música que sonava. A més, és una oportunitat per conèixer el patrimoni i escoltar grups locals. A més, el públic que naltros volem és d´Eivissa.

-M´has comentat que vàreu col·laborar al festival Sueños de Libertad, que és una iniciativa organitzada per un jove d´Eivissa. Què et va semblar?

-És un clar exemple del que pot fer una persona amb inquietuds i ganes. Amb els seus pocs recursos, Adrián Rodríguez va oferir un esdeveniment cultural fora de temporada per als residents, però que també va atreure gent de la Península. Segur que la tercera edició serà molt millor.

-Quines ofertes teniu per millorar l´oferta d´oci?

-El nostre objectiu és col·laborar amb altres associacions per organitzar activitats culturals diferents.