- Deixalles també és per a tu una forma de vida a més d´una feina?

Sí, totalment. Treballant aquí et dónes compte que els objectes tenen una segona vida. Abans, si una cosa no m´agradava o no m´interessava ho llençava o ho deixava a un racó i aquí te n´adones que pots reutilitzar-ho tot.

- Apliques aquest concepte de reutilització a la teua vida diària?

- Sí! De fet, des que treball aquí cada vegada estic més interessada en la reutilització de mobles i com aconseguir donar un nou aire als que tenc a casa i que ja no m´agraden tant.

- Així que llences a les escombraries l´imprescindible, no?

- Sí, el que ja està romput i no es pot arreglar. Això és una altra cosa que he après: un objecte té un principi i un final i la majoria es desfà d´ell a la meitat, però queda una segona vida! Això sí, no podem fer durar una cosa fora de les seues possibilitats! Si un objecte no es pot reparar, es pot comprar un altre de segona mà!

- Com funciona el taller de roba?

- Aquí rebem la roba que la gent dóna als contenidors que tenim per tota l´illa i la seleccionem. Les millors peces, entre elles algunes de marca, es porten a la botiga que tenim al centre d´Eivissa [al Passeig de Balàfia]. Allí es troba la roba de major qualitat. La que està en bones condicions, però no està perfecte ens la quedem a la nau per arreglar-la. Per exemple, si alguna peça té un descosit, li donem a un col·laborador que sàpiga cosir o si una roba fa boletes, per exemple, es neteja.

- Què fan les persones que formen part del taller de roba?

- Ells participen en tot el procès, que comença quan arriben els camions amb la roba dels contenidors. Aquí volem destacar i fomentar les habilitats que ja tenen i aconseguir pujar la seua autoestima. Seleccionen, arreglen i netegen la roba.

- La recessió ha portat compradors que venen més per qüestions econòmiques que per consciència?

- Sí, pot ser. Però el ganxo no importa, perquè després ve la qüestió solidària. Quan tu li expliques a la gent que ve a la botiga o a la nau que la venda de roba ajuda a la integració de persones, la majoria repeteix! La funció social és més important que la quantitat de roba que es ven. Aquí no feim negoci! Hi ha moltes persones que critiquen la venda, però els beneficis es destinen a les persones que ajudem i serveixen per fer possible els tallers i per no dependre exclusivament d´ajudes públiques!

- Quin tipus de peces rebeu?

- Gràcies a que la gent compra massa roba, a vegades rebem prendes noves, vénen fins i tot amb l´etiqueta! Així que podem estar guapes i vestir a la moda amb roba de segona mà. Reutilitzar no significa portar roba deteriorada! Jo ara som una fan de la segona mà, he descobert un nou món! Per exemple, ara tens aquí peces amb serrells, que es porten molt ara!

- T´agrada la moda o et fixes més ara per la teua feina?

- Sempre m´ha agradat. Segueix a vàries blocaires i em fix amb les tendències i des que treball aquí encara més. De fet, a mi el que m´agrada es poder oferir aquí roba que també es pot veure a les botigues, però a un preu mòdic.

- Què és el més xic que oferiu?

- Tenim jupetins que pots veure a qualsevol aparador d´una franquícia, també ponxos... Hi ha de tot perquè, afortunadament, la gent ens dóna moltes coses!

- Hi ha algun accessori que sembàs impossible reparar i que al final estigui a la venda?

- Sí! Fa poc vàrem rebre un bolso d´una marca cara que tenia el forro de dins destrossat! Pensàvem llençar-lo, però li vàrem donar una segona oportunitat. Al final, l´arreglàrem i va quedar tan bé que es va posar a la venda a la botiga! No es nota el defecte que tenia!

- Un abric de l´any de la pera es podria vendre?

- Clar que sí! Tenim tot tipus de clients. A més, ara l´estil vintage està molt de moda! La gent no ha de tenir cap vergonya a l´hora de donar-nos la seua roba. Aquí ja decidirem el que serveix o no, ells no s´han de preocupar per això!

- Imagín que quan veus gent que llença roba a les escombraries et surt fum per les orelles...

- Totalment! No ho entenc! Si algú es vol desfer d´alguna cosa, que ens la porti, que segur que la podrem aprofitar!

- Per què creus que hi ha gent que encara té manies amb la roba de segona mà?

- Potser perquè pensen que no està en bon estat o no segueix la moda, però no és així. S´ha d´intentar eliminar aquest mite. A més, amb la reutilització també col·laboram a cuidar el medi ambient.

- Alguna vegada has pensat en fer-te blocaire de moda de segona mà? No en conec cap...

- La veritat és que sí que ho tinc al cap, però encara no li havia dit a ningú!