M´agradaria fer uns aclariments al l'article de la senyora Cristina Martín de l´11 de setembre, ja que explica una sèrie de fets que a aquestes alçades crèiem que tothom els tenia clars, i més, venint d´una persona que és redactora en cap d´aquest periòdic que tan de prop ha seguit el conflicte educatiu.

En primer lloc, destaca el fet que és un article dedicat a la crítica a les associacions de mares i pares d´alumnes (Amipa), però on els retrets als docents són continuats, en una mena de contradicció inexplicable. Malgrat això, ens agrada anar de la mà de les Amipa, fins i tot quan ens critiquen.

Acusa famílies i docents de no respectar veus contràries a la vaga. Hem estat en moltíssimes assemblees i ens han contat moltes més. En totes aquestes, tothom, i torn a repetir, tothom, parlava alt, clar i sense por sobre les seues opinions. Si algú, com vostè, ens diu que s´interrompia i reprenia a aquells que pensaven de forma diferent li diré que no, que no era la regla general. Diu que l´han acusat d´ ignorant o «fatxa». Primera notícia que tenim sobre fets similars. Què, evidentment, pot haver passat? Sí. No convertim, però, l´excepció en norma. Hi ha periodistes corruptes i no fem articles dient que tots els periodistes ho són. Seria injust.

Les Amipa són un col·lectiu voluntari i molt necessari pels centres. És una falta de respecte criticar-les sense arguments de pes. Expressar que «dirigentes de asociaciones de padres y profesores que secundaban la huelga, se arrogaban el derecho a decidir» és faltar a la veritat.

Cadascú és lliure de triar els dret dels seus fills, amb total llibertat. Una altra cosa és que no li agradin les decisions de la seua Amipa o de la FAPA. Això té una solució: presentis a dirigir-la o a formar-ne part. Si té suficients recolzaments no tindrà problemes. I així podrà representar les famílies millor que aquelles persones a qui vostè critica. És senzill. Ah, recordi: no cobren res, tenen molta de feina, mals de cap, inverteixen moltes hores i gairebé ningú els agraeix res. Just el contrari, com el seu article demostra. Passi a formar part d´una d´elles. Sinó, No fight, don´t complain. No és anglès del TIL, perquè amb el TIL cap alumne balear serà trilingüe: cap.

Resumir la vaga amb la burlesca frase «los docentes que la secundaban estaban perdiendo dinero en una especie de sacrificio por nuestros hijos: ellos lo hacían por mejorar la enseñanza y por el bien de los alumnos» és fins i tot mesquí. No és burla el que ha de fer. Simplement s´ha d´adonar que, sense voler, ha donat vostè en el clau. Enumer: li fa falta a vostè beca de menjador? Sàpiga que pocs hi poden accedir i que les paguen tard i malament. Al seu fill li fa falta atenció dels membres de l´equip de suport? Sàpiga que s´han reduït en tres anys moltíssimes hores per als alumnes NEE i NESE que són els més necessitats. Té suficients sous per comprar els llibres? Sàpiga que el percentatges de famílies que vénen als centres sense llibres ha augmentat increïblement els darrers tres cursos, mentre la conselleria redueix les ajudes a uns mísers 17 €. Necessita el seu fill/a suport per les tardes? Sàpiga que aquest Govern va suprimir el programa PROA, pel qual, alumnes amb dificultat podien rebre classes per reforçar els seus coneixements. El seu fill/a pot seguir el ritme de la classe? Sàpiga que les ràtios han augmentat en aquests darrers cursos, circumstància que dificulta una correcta atenció individualitzada de l´alumnat. Sàpiga també que la reducció dels docents a les aules en aquesta legislatura està en el 12 %, la segona xifra més alta del l´Estat. Critica la perduda de temps que va suposar la vaga, però no diu res de què Conselleria no cobreix les baixes de docents menors de 30 dies. Sap quantes hores de classe es perden per aquesta política? Infinitament més que en tres setmanes de vaga, una vaga que tenia entre d´altres, tots aquests motius.

I la cirera del pastís va ser quan un Govern democràtic es va botar una sentència del TSJB. També li pareix normal? Li sembla normal els serveis mínims il·legals que va decretar conselleria? Per què no diu res del tribunal de selecció il·legal d´inspectors? Per què no denuncia que en aquests moments, a Ibiza i Formentera, només hi ha dos inspectors, amb la importància que té aquesta figura? És així com Bauzá s´interessa «por los niños baleares»? Per què no parla de la il·legalitat de l´elecció de llengua per l´alumnat ja matriculat? I per cert, l´alumnat de batxillerat no s´ha vist afectat per la vaga. Les dades no menteixen i els percentatges són similars a altres anys.

Abans d´afirmar que les negociacions no serviren per res «dada la radicalización cerril de ambas partes», com a periodista hauria d´haver contrastat fets. Perquè si hagués fet una mica d´investigació, hagués esbrinat qui volia negociar i qui no. Hauria conegut la mítica frase de Guillem Estarellas, secretari autonòmic d´Educació. En plena negociació ens va dir que, i cit textualment: «Això no és el Canal +, o tot o res», referint-se a què o acceptàvem el TIL o la resta de punts no es negociaven. És més, la nostra companya Lourdes de l´IES Blancadona li va demanar que destinessin els sous que havien estalviat durant la vaga a ajudes socials a l´alumnat. Cap resposta. Qui és «cerril»? És més... per què no deixaven estar dins de les negociacions a les famílies? No s´ho ha parat a pensar mai?

Diu que critica tot el que s´està fent des de la conselleria, però perdoni si li dic que no ho acab de veure... o millor dit, de llegir.