Viatjar a Menorca en ple agost és com sortir d´una sauna i respirar aire fresc. Un oasi trobat enmig de la canilla que desertitza de qualitat la nostra Eivissa. El lloc on els sentits descansen de tanta alteració d´aquells que alteren el repòs, la pau i la tranquil·litat d´una illa que agonitza, incapaç de gestionar el seu èxit. Tastar la netedat dels carrers de les poblacions menorquines, assaborir les seues platges lliures de centenars d´hamaques i música elevada, degustar el seu creixement urbanístic proporcionat i paladejar el seu turisme familiar i respectuós, et permet reconciliar-te amb l´estiu i la calor. Poder visitar el paratge de ses Salines Velles, a Fornells, et condueix a un estat de benestar que no saps si és propi de la realitat o conduït per alguna de les substàncies que suren en la nit eivissenca.

Els diferents representants de les quatre illes que estan treballant per una proposta de pacte al món de l´educació, inicien un debat, sota la batuta de n´Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill, un autèntic Messi del món educatiu. L´objectiu d´aquesta trobada és clar: veure quins punt d´acord poden facilitar un pacte global a les Balears i quines arestes s´haurien de llimar perquè aquest fos possible.

El dia abans assistírem, els allí asseguts, a la presentació del document de pacte de MenorcaEdu 21. Això ens fa tenir un excel·lent gust de boca. Aquesta presentació és el cim de dos anys de fantàstic treball amb un text que, sens dubte, permetria canviar radicalment el camí de l´escola a les illes. Juntament amb ells, el Cercle per l´Educació, de Mallorca, i la plataforma Pitiüses per l´Acord Educatiu, que tan de prop, des de la distància, hem seguit el procés menorquí. En parlam, debatim, dialogam, consensuam, discutim.

Ens adonam de la importància del pacte, no pel pacte en sí, sinó per la forma en què està sent redactat: des de les bases, des de baix. I aquest és el fet diferencial. Això no s´ha fet mai així. Finalment, arribem a un acord, establim un full de ruta, marcam uns objectius i uns terminis. Signam la Declaració de ses Salines: una declaració que ens compromet a treballar conjuntament per la redacció d´un document unitari a nivell balear per presentar-lo als partits polítics, els sindicats i la societat civil. Això serà cap al mes de novembre. Un document sense filies ni fòbies. Un text de qualitat per una educació de qualitat. Un escrit autocrític en cadascun dels sectors implicats en l´educació (docents, organismes, famílies) per poder oferir un futur millor als nostres fills i filles.

Aquesta petita passa és un bri d´aire fresc, com anar a Menorca en estiu. Hem d´agafar aquest instant de frescor amb les dues mans i fer d´ell un mot d´esperança. I d´energia. Amb aquest dos elements, la Declaració de ses Salines es farà adulta, creixerà i farà créixer. Tothom ha d´aportar amb generositat. I cedir amb més generositat encara. No és moment per egos, perquè, com va dir en Palacín, anam tots al mateix vaixell i tothom ha de remar. Uns remaran més fort. Altres més fluix. Som conscients, però, que tots donarem el millor que hi ha al nostre interior. Endavant!