Existeix una discussió, entre determinats sectors de la nostra societat, sobre si podem viure un curs més conflictiu que el que som a punt d´acabar. Tant la conselleria d´Educació, com el Govern en el seu conjunt, ens tenen avesats a negar l´evidència i mirar cap a una altra banda (com si fossin en Rajoy), i a defugir les pròpies responsabilitats i a fer d´oposició de l´oposició (que ja és tot el que es pugui dir).

Portam ja tres anys de Govern del PP, i encara no pareix que hagin assumit que la responsabilitat que les diverses àrees de govern funcionin és seua, no de l´oposició. L´oposició ha de fer de control d´aquest Govern, però la responsabilitat si es produeixen situacions conflictives és del Govern, que és qui la societat ha decidit que, durant quatre anys, se n´encarregarà de gestionar-ho. Han d´assumir la part bàsica i fonamental en tot aquest desori.

Durant aquest curs que acaba, hem vist tota una sèrie d´esdeveniments inaudits des que tenim competències en Educació:

- El curs va començar amb una vaga general que es va allargar prop d´un mes i que va alterar completament l´inici del curs 2013-2014. Una mica de flexibilitat i de diàleg potser hauria estat suficient per evitar-la, però els responsables d´Educació s´hi varen tancar en banda.

- Hem assistit a les mobilitzacions més repetides (i més nombroses) de la història de les Illes Balears, amb una d´històrica, que superà les cent mil persones. Al voltant d´aquesta manifestació històrica, n´hi ha hagut dotzenes de més petites i nombroses mobilitzacions arreu de totes les Illes de l´arxipèlag.

- Han expedientat directors i han assetjat les directives dels centres educatius com no havia passat en cap altra etapa.

- Els ha dimitit més gent (si hi comptam directors, caps d´estudis, secretaris, caps de departament, etc.) en un curs que a tots els governs anteriors durant els disset cursos que duim de gestió del nostre sistema educatiu.

- S´han pronunciat en contra de la política educativa del Govern els sindicats (tots), les associacions de directors, d'inspectors, les de pares i mares, les d´estudiants, la gent de l´escola pública i la de l´escola privada. Malgrat no comptar amb el suport de ningú, el Govern ha tirat endavant projectes que no eren al seu programa electoral.

- Els directors dels centres educatius, també en massa, a través de la seua associació, han dit que el Tractament Integrat de Llengües (TIL) és un nyap. També ho ha dit la Universitat de les Illes Balears

- Han tengut un parell de jubilats en vaga de fam, i ara hi tenen (per cert, des de fa prop d´un mes) un professor de l´institut Llucmajor, en Jaume Sastre. I fins i tot els hotelers, recentment, han demanat un canvi de rumb en la política educativa. El Cercle d'Economia de Balears ja fa temps que els ho va demanar.

La gent els ha castigat, a les últimes eleccions al Parlament europeu, amb una baixada històrica. Ni que recuperassin un deu o un quinze per cent, no tenen cap possibilitat de ser al Govern la pròxima legislatura. Però els responsables d´Educació continuen entestats a no dialogar, a no buscar cap consens ni cap acord. Tot apunta, idò, que no els preocupa gaire que siguem a les portes d´un nou curs amb altes dosis de conflictivitat. Per a quan el diàleg?