Amb el pas del temps, la salut mediambiental del Planeta és cada vegada més greu. En lloc d´esforçar-se seriosament per aplicar mesures que canviïn la ruta d´aquest viatge, els països fan cas omís de la realitat i continuen apostant per models funcionament basats en l´obtenció de beneficis econòmics a curt termini independentment dels danys provocats al medi ambient i a la societat.

Els reptes mediambientals als quals s´enfronta la Humanitat, i que han estat causats directament o indirecta per les nostres activitats, són d´una magnitud infinita.

El canvi climàtic, provocat per l´augment dels gasos d´efecte hivernacle, és sens dubte l´amenaça global més greu que patim. Efectes com l´augment de la temperatura global, la pujada del nivell del mar o el desgel progressiu de les masses glacials ja estan causant danys econòmics i socials, que s´agreujaran si no canvia la situació.

La crisi mundial de l´aigua, que provoca la pèrdua de vides cada dia, és també una realitat de gran injustícia, generada fonamentalment per la contaminació i la pèssima gestió que es realitza d´aquest valuosíssim recurs.

La pèrdua continuada de superfície forestal del Planeta té, així mateix, molts efectes negatius sobre els ecosistemes: la pèrdua de l´hàbitat de milions d´espècies, l´erosió del territori, el trencament del cicle hídric, l´augment de gasos d´efecte hivernacle, etc.

I, en darrer lloc, la pèrdua de biodiversitat, sovint un factor poc valorat, té conseqüències directes sobre aspectes tan importants com la salut i la nutrició.

El medi ambient no té fronteres. Així doncs, està clar que els grans reptes globals i les vies que condueixen a la seva solució, estan intrínsecament lligats a les problemàtiques i les actuacions desenvolupades a nivell local. En aquest context, les Pitiüses, com qualsevol altra regió del món, viuen els seus propis reptes en qüestions mediambientals.

El més important és, definitivament, l´existència d´un model turístic insostenible en continu creixement, que provoca impactes ben diversos però interrelacionats: la construcció massiva del territori, l´especulació urbanística, l´ocupació d´espais naturals, el canvi en els usos tradicionals del sòl, la sobreexplotació i la contaminació de les aigües subterrànies, la contaminació marina, la major producció de residus, l´augment dels riscs d´incendis forestals, la pèrdua de qualitat paisatgística, etc.

Als problemes habituals de contaminació marina, generats sobretot per l´abocament d´aigües insuficientment depurades o sense tractar procedents tant dels emissaris terrestres com de les embarcacions, ara se´ls afegeix una nova amenaça: la realització de diversos projectes de prospeccions petrolieres en la mar balear.

El ´no´ per part de la societat pitiüsa a la realització d´aquests projectes és clar i contundent, així com també ho són els motius per oposar-s´hi: les prospeccions causen danys directes sobre la fauna marina; l´extracció de cru és una font contínua de contaminació dels ecosistemes marins; és insostenible continuar apostant per un model energètic brut basat en les energies fòssils; i l´esdeveniment d´un gran accident provocaria danys mediambientals, econòmics i socials irreparables. A més a més, l´amenaça de les prospeccions obre un profund debat en relació a la gran dependència energètica que tenim del petroli i als greus efectes mediambientals i socials que aquest model causa en altres països del món.

És evident que la situació actual del medi ambient és insostenible i el temps és un factor que juga clarament en la nostra contra. Els ecosistemes naturals constitueixen el bressol de la Humanitat, i el nostre benestar depèn absolutament de la seva conservació. Per aquest motiu, i perquè és vergonyós que siguem els responsables de la destrucció d´un bé tan valuós en tan sols un parell de generacions, tenim l´obligació d´actuar per a revertir aquesta situació. El medi ambient no pot continuar estant a la cua de les prioritats.

Per tal d´aconseguir aquest objectiu són absolutament imprescindibles la voluntat i el compromís de la classe política, així com també de la ciutadania. És una responsabilitat de tots. No podem mirar cap una altra banda.

Per tot això, exigim la presència d´una classe política honesta, responsable i formada, capaç d´aportar solucions als reptes que es presenten. La ciutadania està cansada de dirigents que deixen el territori sense protecció perquè uns pocs hi puguin treure beneficis, que afavoreixen la manca de control de la gestió dels recursos naturals, que aposten per models energètics obsolets en comptes d´impulsar les energies renovables, que continuen considerant la construcció com una via a la sortida de la crisi econòmica que vivim, etc. En definitiva, estam cansats dels dirigents que valoren la realitat exclusivament en funció dels beneficis econòmics a curt termini.

Així mateix, la ciutadania no pot quedar-se aturada. Amb responsabilitat i esforç, hauria d´optar per models de vida més sostenibles, beneficiosos tant per a la salut com per al medi ambient.

Malgrat la immensitat de la foscor i la pre-ssa que ens corre, encara tenim l´oportunitat de guanyar aquesta lluita.