En anar a un acte de la Universitat de les Illes Baleares (UIB) i sentir-se escridassat, el conseller d´Educació (és un dir, ja m´enteneu) de les Illes Balears, Rafael Bosch, demanà perdó per les retallades (molts diem així als ´ajustaments´ que anomena el PP) que està aplicant l´executiu del qual és portaveu. La meua condició d´agnòstic m´allibera de dispensar perdons. Però, com a ciutadà no li puc donar cap, però ni un. No és ell sol qui hauria de demanar perdó a tota la ciutadania d´aquestes illes. El reguitzell de retallades i d´atacs al sentit comú, l´estat del benestar, els serveis públics, l´ensenyament de qualitat i públic, l´economia, la llengua catalana, etc, no els protagonitza només ell. Molts volen, i voldrien, personalitzar les actuacions anteriors en el desvariï del president José Ramón Bauzá, i fer dependre-les de les seues fòbies i manies.

No, és una responsabilitat compartida, col·lectiva, de tot el PP de les Balears i del d´Eivissa. Sé de persones de bona fe que volen trobar càrrecs públics en el PP que presentin una conducta més digna del que se n´espera. Solen dir que «en tal» o «na tal» no és així, no té aquest tarannà. Fan un exercici en va. Els responsables de tot el que ve aplicant l´executiu del PP del Govern de les Illes Balears és de tots els seus membres, dels 8 diputats que té Eivissa al Parlament, de l´equip de govern del Consell, de tots els regidors i regidores dels municipis eivissencs i dels dirigents del partit conservador a Eivissa. Sí, perquè si hi ha algú que no hi està d´acord té dues opcions. Una, com Antoni Pastor, batle de Manacor i diputat per Mallorca, votar contra la disciplina de grup, assumir les conseqüències i actuar conforme a les conviccions. L´altra, des del càrrec que s´ostenta, fer públic el desacord i lluitar internament per reconduir les actuacions citades. Mentrestant, el senyor Bosch i la resta de persones amb responsabilitat del PP són responsables del pitjor atac a la nostra llengua en relegar-la a un mer mèrit per accedir a la funció pública. Coneixeu cap país que renunciï a que el coneixement de la seua llengua sigui exigit als servidors públics?

Responsables de voler remoure la convivència en deixar en mans de les famílies l´elecció de la llengua d´aprenentatge a les escoles, deixant els seus fills sense el coneixement de la llengua de la terra on viuen i impedint-los un correcte recorregut en el sistema educatiu i la vida futura. Responsables de no voler que la llengua d´aquestes illes tengui el paper que li pertoca com a llengua pròpia i contraris a la normalització que mereix. Responsables d´enviar a l´atur a centenars de docents interins, i altres funcionaris; persones que em consta que ho estan passant molt malament en desconèixer el seu futur laboral i la seua economia immediata. Responsables de voler desmantellar el prestigi i la qualitat del sistema d´ensenyament públic en reduir els estàndards que havia assolit. I que consti que la situació de l´ensenyament públic no era per tirar coets, i que les mancances a Eivissa són, encara, considerables en molts d´aspectes. Responsables de desprestigiar la sanitat pública i de reduir la seua capacitat de prestacions a la ciutadania. Responsables d´aprovar lleis com l´anomenada Llei Company o la Llei General Turística que converteixen bona part del territori en urbanitzable, o que afavoreixen l´ús turístic del sòl en front de la seua protecció o d´altres usos, com el residencial. Responsables d´una malaltissa submissió als dictats econòmics regressius i contra el poder adquisitiu de la majoria de la ciutadania eivissenca i balear, perpetrats pel Govern espanyol. Segur que hi haurà lectors que pensaran en altres actuacions que m´he deixat, però l´espai és el que és. I les actuacions de l´equip del senyor Rajoy ben bé mereixen un article a part. No us puc, ni vull, donar el perdó, senyors i senyores del PP.