Fa prop d´un mes poguérem llegir a la premsa local el balanç dels 6 primers mesos de 2010 en relació als residus que es produeixen a la nostra illa. Per a la Plataforma per a la Reducció dels Residus d´Eivissa la informació publicada és de gran interès i a més confirma algunes de les tendències que es venien mostrant en els darrers anys.

Sens dubte es pot treure informació molt positiva de les dades. El volum total de residus recollits selectivament per al seu reciclatge a l´illa d´Eivissa s´ha incrementat considerablement (un 30%) fins pràcticament arribar a les 5.300 tones, i això evidentment és una molt bona notícia.

És més que evident que l´evolució és molt positiva, amb un increment constant els darrers anys, en què s´ha passat del 7,4% de 2007 a aquest quasi 13% del primer semestre de 2010. Però també és destacable de totes formes que el percentatge de residus recuperats per al seu reciclatge segueix sent baix (el 12,7% dels que arriben al femer de ca na Putxa), molt per sota dels objectius del Pla Director Sectorial de Residus i en comparació amb altres països les xifres són irrisòries.

També és destacable que la major part de la pujada es produeix al municipi de Santa Eulària, on recentment s´han produït canvis en la gestió dels residus i s´ha incorporat una gran quantitat de contenidors de recollida selectiva, incrementant significativament el nombre total de contenidors disponibles pels ciutadans. Aquest fet ens indica que la gent té ganes de col·laborar i participar en la recollida selectiva, i que existeix conscienciació envers el reciclatge. El que fa falta és que les administracions responsables (els ajuntaments) ho posin fàcil i incrementin el nombre de contenidors als seus respectius municipis.

Però aquesta consciencia col·lectiva i l´aposta decidida i necessària de les administracions difícilment tendrà resultats suficients, simplement perquè el sistema actual no fomenta la recuperació efectiva dels residus domèstics útils.

Els col·lectius Amics de la Terra, GEN/GOB i Deixalles aposten per l´aplicació d´un sistema que ja ha demostrat la seva eficàcia: el de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), que premia els ciutadans econòmicament pel seu esforç, a més de ser menys costós per a les administracions locals i sobretot aconsegueix resultats de recuperació espectaculars, del 90 al 95% del total.

De totes formes, mentre aquest sistema s´implanta, l´aposta per la recollida selectiva per part dels municipis es fa imprescindible si volem aconseguir reduir la contribució de la nostra illa al malbaratament dels recursos naturals i alhora també disminuir el volum de residus que arriben al femer. El cost ambiental i econòmic que suposarà no aconseguir arribar a la vida útil calculada per l´actual femer seria massa elevat per no posar-hi totes les nostres energies.