Que el llinatge compost i britànic de Valèria Watson Todd Cardona no us enganyi. Valèria és cent per cent eivissenca, amb arrels profundes a l´illa, a la nostra cultura i procedent d´una família d´artistes. La seua àvia per part de pare fou Helga Watson Tood, fundadora del mercadet de Ses Dàlies i la seua galeria d´art; el seu pare Julian i germans Martin i Nadia són actors coneguts sobretot a Santa Eulària, ja que han interpretat desenes d´obres amb el grup de teatre de Sant Carles i la Penya Escènica, i la seua mare Carolina és guionista i directora de teatre musical i ho ha estat durant deu anys amb el dos citats grups. Ara, la petita de la casa mostra al món tot l´art que duu a les venes i a banda de cantar i ballar vol ser discjòquei.

Amb 17 anys, aquesta jove eivissenca de Sant Llorenç ha set la primera estudiant autòctona de l´illa a participar en els cursos internacionals de discjòquei que organitza l´escola Ibiza Blau Music des de fa dos anys. Envoltada de futures estrelles de l´electrònica, Valèria ha après el difícil món de la música digital mentre ara, a punt de començar el segon curs de Batxillerat a l´Escola d´Art d´Eivissa ubicada a Sant Jordi, es debat entre ser discjòquei i productora musical o dedicar-se al cant i la dansa, les seues altres dues grans passions.

-Has set la primera eivissenca a participar en el curs internacional de discjòquei de l´escola Ibiza Blau Music de Sant Agustí. Com et sents?

-No m´ho esperava. Quan vaig arribar el primer dia pensava trobar-me algú més d´Eivissa, però tots els alumnes eren de fora i de ben lluny com Argentina, Portugal, Dinamarca, Barcelona, Londres i, fins i tot, la Xina.

Explica´m una mica com era el grup: edats, dedicacions...

Hi havia gent de totes les edats, des dels 15 als 50 anys, i molts ja treballen de discjòquei, però volien aprendre la part de producció de la música digital.

-Com et va picar el cuc de la música electrònica?

-Fa temps que n´estic interessada perquè toco el piano però volia fer quelcom més, és a dir, produir les meues pròpies cançons. Vaig descobrir el curs internacional d´estiu de discjòquei i producció digital que feien a Ibiza Blau Music i vaig pensar que aquesta era la meua i també per sorpresa meua, m´ha agradat més del que m´esperava.

-Com vares començar-te a interessar per la producció de la música digital?

-Descarregant-me un programa d´Internet. Vaig provar de compondre i mostrejar (´samplejar´) jo sola però aviat vaig adonar-me que no podia avançar ja que no és gens fàcil, així que aleshores vaig tenir clar que havia d´aprendre i estudiar amb qui sí en sap.

-Quins estils musicals t´inspiren i t´agraden?

-Sobretot el ´deep house´, un subgènere del ´house´ i el pop i m´agradaria barrejar-los en les meues creacions.

-Tens temes propis ja?

-He fet alguna cosa però encara no he publicat res. Tenc idees, això sí.

-Creus que per a ser un bon dj també has de ser un bon músic?

-Sí perquè no és gens fàcil. Has de tenir orella, saber escoltar realment la música i només així es pot fer una bona mescla de temes o crear-ne d´originals.

-Quins són els teus ídols?

-De discjòquei, Carl Cox i Martínez Brothers i de grups m´agrada molt la banda britànica Rudimental i la cantant de pop Anne-Marie, que ha fet moltes col·laboracions amb temes de ´depp house´. Certament, m´agradaria ser com ells, aquesta seria la meua fita.

-Com vares descobrir el ´deep house´?

-Buscant a Youtube i a la ràdio.

-I on escoltes la ràdio? M´interessa saber si està en desús entre la gent de la teua edat!

-La ràdio l´escolt al cotxe i a casa escolt la música a Youtube.

-Acabat el curs a Ibiza Blau Music, què faràs? Seguiràs la teua formació?

-Al setembre començaré a l´Escola d´Arts i seguiré estudiant pel meu compte per ser discjòquei. Em compraré una taula electrònica per fer mescles i seguiré practicant. També continuaré la meua formació com a cantant i ballarina i t´he de confessar que encara no estic segura de cap a on em durà el meu futur; estic entre el ball i la música, però no deixaré de fer res.

-I què faràs en acabar el Batxillerat?

-Aniré a Londres, això sí que ho tenc clar i segurament estudiaré al London Studio Centre, una prestigiós centre de música, dansa i cant, i a l´estiu seguiré estudiant per a discjòquei i producció de música electrònica.

-Què penses que Eivissa sigui coneguda sobretot pels discjòqueis?

-Em sembla bé tot i que és cert que quan surts fora i dius que ets d´Eivissa la gent pensa només en la festa i no en la qualitat de la música. M´agrada que hi hagi discjòquei i bona música ja que tenc a l´abast el món al qual em voldria dedicar i puc veure a l´illa gairebé tots els artistes que m´agraden.