Pareix que en les properes eleccions tendrem una quantitat d´opcions prou extensa, i a jo em sembla una bona notícia. La falta de competència no és bona ni en l´economia ni en la política. Això pot suposar un cert problema ja que el sistema arcaic de democràcia representativa que tenim perjudica les opcions fragmentades enfront de les més uniformes, perquè assigna un nombre limitat d´escons a cada partit en funció dels vots aconseguits, arrodonits a valors sencers (un poc tendenciosament des del meu punt de vista). Tot i així jo ho veig positiu.

Un altre possible problema d´aquest ampli ventall d´opcions polítiques és la sensació que es comenta de que entre algunes d´elles hi ha poques diferències. Un dels temes on sí hi ha diferència és en la possibilitat de participar en la presa de decisions: algunes opcions donen als votants més protagonisme mentre altres atribueixen per complet aquesta funció als òrgans del partit. L´elecció de les persones que han de formar les llistes electorals és un dels temes on ja hi ha hagut experiències de participació ciutadana. Però encara no he vist cap formació que expliqui com organitzarà la recollida de l´opinió dels ciutadans sobre decisions de govern importants una volta fetes les eleccions.

És cert que aquest tema es podria organitzar una volta constituït el Govern, en cas de que el partit, agrupació o plataforma que fomenta la participació de la gent fos l´organització electa per governar, ja que s´hauria de demanar l´opinió de tots els ciutadans. Però en cas de que el partit en qüestió formi part de l´oposició, hauria de tenir preparat abans de les eleccions un sistema per recollir l´opinió dels que realment l´han votat, ja que la resta de votants ja tendran la seva opinió correctament representada pels pròxims 4 anys (suposadament). Pens que aclarir aquest aspecte ajudaria a marcar distàncies entre les diferents opcions que es presentin. Esper que alguna d´elles ho clarifiqui abans de maig.

Un altre aspecte on podrien marcar-se diferències és en la defensa d´un sistema electoral i legislatiu més modern. La individualitat de cada escó i la importància del debat parlamentari ha perdut tota raó de ser amb la disciplina de partits imposada actualment. Un sistema on tots els partits presents en les eleccions poguessin opinar durant la legislatura en funció dels vots reals aconseguits seria més equilibrat.