De les diferents opinions i declaracions de persones vinculades amb la política que hi ha darrerament, m´han semblat especialment interessants les d´alguns veterans de la política eivissenca. I em van agradar perquè els protagonistes, tot i ser de partits polítics contraris, mostraven un to de cordialitat i respecte entre ells. També em van agradar perquè plantejaven les seves postures clarament, sense les ambigüitats dels que diuen les coses a mitges per no arriscar-se a perdre ni un vot. I mantenint una actitud de lleialtat (no sé si ben corresposta) cap al seu partit.

Em van agradar encara que no vaig estar d´acord amb algunes de les coses que defensaven. No vaig estar d´acord amb la postura d´un dels que pensava que l´oposició està per molestar els que governen («emprenyar», tal com ho diu ell, amb molta naturalitat). I tampoc vaig estar d´acord amb la seva postura contrària a les consultes populars o referèndums. Però em va agradar perquè semblava sincer. De les opinions dels altres (inclòs l´anterior) no estic d´acord en què la presència dels nous partits que es presenten a aquestes eleccions és perjudicial. Però ho entenc perfectament, ja que ells pensen com a polítics.

Jo, que ho veig des del punt de vista de persona del carrer i contribuent, pens que mentres el partit que no governa es dediqui a oposar-se sistemàticament (és a dir, a «emprenyar») a totes les propostes del govern, encara que algunes siguin bones per a la gent, anam malament. Pens que tots els temes que afectaran a la gent s´han de consultar als que patiran (o gaudiran) les conseqüències, sempre que sigui raonablement factible (o almenys informar-ne amb claredat i transparència). I pens que és bo que hi hagi alternatives als dos únics partits majoritaris que fa anys que, de manera més o menys intermitent, ens governen, i que s´han equivocat molt sovint encara que s´han disculpat poques vegades, aprofitant-se de la impunitat de tenir majoria absoluta (amb pactes o sense).

I pens tot això perquè, com he dit, no som polític. Pens que l´important és defensar el que es creu correcte i no només si està ben vist. Pens que s´ha de dir el que es pensa (de bones maneres) i no només si ho vol sentir un o l´altre. Pens que s´ha de votar els que defensaran el que ens preocupa a cadascú, i no només si poden guanyar. Pens que és millor donar una oportunitat als que encara no t´han decepcionat cap volta que seguir recolzant als que t´han decepcionat repetidament. I pens que no som l´únic que pensa així perquè hi ha molta gent que no va a votar i no crec que sigui per pur passotisme.

Estic convençut que els que pensen que l´únic important és guanyar les eleccions, s´equivoquen i que tard o d´hora es donaran compte. Esper que no sigui massa tard. Jo, de moment, ja sé a qui puc votar.