Els funcionaris som éssers humans. La majoria de persones sabem el que està bé i el que està malament, però malgrat això no sempre feim el que està bé encara que sigui el que ha de fer «la gent de bona voluntad». Necessitam alguns tipus de correccions o amenaces (els càstigs, les multes, l´infern...) o d´incentius. Les persones que fan feina en empreses privades tenen l´amenaça de perdre la seva feina (i el seu sou) si tracten incorrectament els clients o si prenen descansos excessius. En canvi si fan la seva tasca bé poden rebre algún complement de productivitat, participació dels beneficis o millora de la categoria professional.

Als funcionaris, en canvi, si no feim alguna trastada molt grossa, no ens aplicaran una sanció disciplinària ni ens suspendran de feina i sou, supòs que perquè això deu ser un procés feixuc per als nostres superiors, que no hi guanyaran res directament. En canvi si feim la feina correctament, com toca, no guanyarem cap augment de sou ni de complements, ni cap millora de qualificació, ni tan sols, la majoria de voltes, ni una simple paraula de reconeixement dels nostres superiors.

El que sí rebrem és més feina, ja que ens tocarà fer, a més de la nostra, la de «companys que s´han escaquejat» i/o aquelles tasques especials que els nostres superiors vulguin que es facin bé, per estalviar-se problemes o, fins i tot, per penjar-se alguna medalla.

En el cas dels professors una d´aquestes feines extres és la de formar part d´un tribunal d´oposició (perque qualsevol persona amb la preparació necessària tengui opció de fer-se professor). Si fas la feina bé, l´inspector et demanarà que facis de president, dos anys seguits si fa falta. Si no tens bona sort ni bons contactes que t´eliminin de les llistes, surtiràs com a vocal. Si tens poca sort, et tocarà substituir algun ´company´ que aprofiti cada volta que surt a les llistes per fer-se alguna prova mèdica ´important´. En tots els casos, després de la feina de juny que hem de fer tots els professors, començaràs la feina extra de juliol mentre se´n van a la platja alguns ´companys´ que, si et veuen, et voldran prendre el pèl. Això sí, cobrarem un suplement (que no satisfà ni tan sols els que protestaren per la retallada de sou, fins i tot en aquest temps de crísi).

Tot i això, la majoria intentam fer la feina el millor que sabem, com toca. Però aprofitats i impresentables n´hi ha per tot.